Člověk kávový, nebo-li homo caffeinsis, je velmi zvídavý tvor a rád objevuje nové možnosti přípravy kávy doma. Zapomeňte na chvíli na espresso a cappuccino z kavárny i na domácí automatické kávovary ponořte se s námi do světa tzv. alternativních příprav. Jsem Honza a pražím pro vás kávu v naší pražírně. A jelikož jsem typický představitel svého druhu a nad objevováním nových způsobů přípravy kávy jsem strávil několik probdělých nocí.. a tak jsem se rozhodl sepsat pár článků o těch nejzákladnějších, které vás určitě zaujmout a budete je chtít zkusit a rozšířit si tak své obzory. V tomto úvodním článku bych rád vysvětlil některé pojmy a hlavně základní práci s výběrovou kávou jak doma, tak i v kavárně. Pojdme tedy na to:
Váha
Často v návodech používám váhu a může to znít divně, ale já vám garantuji, že se opravdu vyplatí jí použít. Proč? Protože se jedná o skvělý nástroj, který vám zaručí konzistenci při přípravě kávy (nejen) doma. Je totiž velmi jednoduchá rovnice - 1 ml vody = 1 g vody. Je tedy potřeba nalít 250 ml vody? Žádný problém, postavíte na váhu a nalejete 250 g vody a je to to samé. Navíc je důležitá i váha kávy a poměr mezi vodou a kávou. Pokročilejší, baristické, váhy navíc obsahují i stopky, což vám dovolí přesně dodržet stanovený recept a zjistit, jestli není potřeba upravit mletí, poměr vody a kávy nebo zda není čas vyměnit kameny v mlýnku. Pokud nemáte váhu a chcete i tak být konzistentní, můžete použít odměrku na vodu, ohřát jen potřebné množství a vědět, že jakmile nalejete vše, je tam výsledné množství. Ale nemusí to být vždy přesné.
Konvice s úzkou hubicí
Tato konvice je velmi vhodná na domácí přípravu, ale dá se káva připravit i bez ní. Během přípravy, hlavně překapávané kávy, je potřeba, aby káva byla zalévána rovnoměrně a malým proudem. Je to hlavně proto, aby se zrnka nevznesla proudem vody vzhůru, aby zůstala celou dobu ponořená a rovnoměrně se extrahovala. Jde to i klasickou konvicí, ale musíte být hodně opatrní a nalévat pozvolna a ne moc z výšky.
Návody a výsledky
Návody zde nejsou žádné dogma. Jsou to metody, jakými já si kávu připravuji a sedí mi. Vždy ve finále záleží na vás a vaší chuti. Hrajte si s recepty, pokud máte dostatek zrnek samozřejmě, zkoušejte a vnímejte změny chutí. U většiny alternativních příprav hraje i role chladnutí kávy, zkuste jí nechat chvilku jen tak stát a napít se, až bude více studená. Pokud vám jakýkoli návod nebude fungovat nebojte se na nás obrátit, rádi poradíme. A nebo úplně nejlépe je podívat se na youtubový kanál Jamese Hoffmanna, který má naprosto skvělá instruktážní videa o každé přípravě kávy.
Voda
Co si budeme povídat - voda tvoří většinu kávy a bez vody by káva nebyla. Proto je důležité věnovat pozornost i jí. Špatná voda může způsobit hořké tóny, nebo naopak způsobit, že káva bude plochá jakoby bez chuti. Pokud si nejste vodou jistí, určitě sáhnete po balené. Nejlepší volba je Dobrá voda nesycená. Další možností je použít filtrační konvici nebo si vodu upravit pomocí různých aditiv. Voda na přípravu kávy by měla být měkká. A co se teploty týče - často se uvádí teploty kolem 93 - 96 °C jako ideální. Mám zkušenost s přípravou kávy i z vody, která zrovna dovařila a na chuť to nemělo vliv. Nebavíme se o profesionálním stroji, ale o domácí přípravě a tam to nemusí být takto striktní.
Mletí
Mletí kávy je velmi důležité. Rozhodně doporučuji mít vlastní mlýnek a kávu mlít vždy čerstvou před přípravou. Jen díky tomu bude mít vždy skvělou chuť. Káva, co je namletá již z obchodu často dávno ztratila téměř veškerou svou chuť a původní aroma a je jen stínem původní nádhery. Navíc vám nemusí vyhovovat mletí a potřebovali byste jej upravit. Pokud máte svůj mlýnek tak to není problém. Rozhodně se vyplatí investice do mlýnku a velmi rychle se vám vrátí v podobě skvělé kávy. Zároveň doporučuji koupit mlýnek s kameny a ne s noži.