Nejoblíbenější příprava našeho pražiče. Jednoduchá, elegantní a čistá - je po ní minimální nepořádek v kuchyni a zároveň se do šálku nedostanou malé částečky lógru.
Co budeme potřebovat?
Pochopitelně samotný překapávač V60, filtry o příslušné velikosti, konvici (nejlépe s úzkou hubicí), váhu a stopky (baristické váhy mají v sobě stopky již zabudované) a v neposlední řadě 20 g kávy, případně mlýnek na kávu.
Budeme si připravovat výsledný objem nápoje 300 ml.
Jaký je postup?
- Kávu nameleme středně hrubě
- Překapávač dáme na něco, z čeho budeme kávu servírovat (hrnek, dekantér, termoska,...)
- Dáme filtr do V60
- Propláchneme filtr horkou vodou, čímž se zbavíme papírové chuti filtru a zároveň nahřejeme překapávač i nádobí, ze kterého budeme servírovat
- Vodu vylijeme a do filtru nasypeme kávu, zároveň s tím vše postavíme na váhu a připravíme si stopky
- Spustíme stopky a nalejeme opatrně 30 - 40 g vody, lehce promícháme (buď lžičkou, nebo zakroužením) a necháme 30 sekund
- Vodu pomalu dolijeme na 100 g a znovu promícháme, tentokrát krouživým pohybem proti směru hodinových ručiček a necháme překapávat do jedné minuty
- Dolijeme vodu na výsledných 330 g, znovu krouživým pohybem zamícháme a pokud to bude jen trochu možné, opatrně s filtrem klepneme, čímž se nám lógr usadí na spodku filtru a veškerá voda přes něj proteče a získáme tak ideální extrakci
- Celkový čas, za jaký káva překape by měl být mezi 2 až 2,5 minutami
Tipy na závěr
Často se uvádí různé hodnoty teploty vody (93 °C, 98 °C, apod.). Čím teplejší vodu použijete, tím lépe vám poteče. Nezjistil jsem výrazné změny v chuti, pokud použijete vodu chladnější nebo teplejší.
Množství kávy je zvoleno jako standardních 60 g na litr vody. Vždy je dobré počítat s trochou vody navíc, která zůstane v lógru (mám odzkoušeno cca 10 % navíc v množství vody - tedy pokud chceme 300 ml použijeme 330 ml vody na filtrování). Fantazii se meze nekladou a můžete zkoušet nejrůznější poměry vody a kávy.
Pokud vám káva neprotekla v daném čase, je trpce hořká, svíravá nebo naopak trpce kyselá, je potřeba upravit hrubost mletí, v ojedinělých případech postup. Pokud káva tekla moc dlouho je potřeba zvolit o něco málo hrubší mletí. Pokud tekla příliš krátce tak musíte naopak nastavit jemnější mletí. Pokud nepomáhá ani jedno a nejste stále s výsledkem spokojeni, můžete zkusit přípravu bez mezi kroku na těch 100 g vody a od prvního spaření kávy pomalu nalít celých 330 g.
Káva (nápoj) je hlavně voda. Jinými slovy pokud vám na vaší oblíbené kávě, která v kavárně chutná tak skvěle, něco prostě doma nesedí, zkontrolujte vodu. Zkuste koupit Dobrou vodu nesycenou v supermarketu a z ní připravit kávu, případně použít filtrační konvici, nebo vychytávky jako Third Wave Coffee.