Příprava kávy doma - Moka/Bialetti

V domácnostech asi nejpoužívanější metoda přípravy kávy, navzdory tomu, že se jedná o nejnáročnější přípravu na čas a na úklid. V momentě, kdy postavíte bialetku na sporák (nebo jiný zdroj tepla) je nutné hlídat a včas odstavit, abyste nespálili těsnění. Poté je potřeba vše pořádně umýt, aby bylo připraveno na příště a zároveň, aby tam nezůstávaly stopy po kávě, které by negativně ovlivnily příští nápoj. Oproti V60 nebo Chemexu se tedy jedná o nějakou práci navíc.

Co budeme potřebovat?

Pochopitelně samotnou bialetku, konvici na vodu (není nutné), zdroj tepla a v neposlední řadě kávu, případně mlýnek na kávu.

Jaký je postup?

  1. Do spodní nádobky nalejeme vodu, nejlépe trochu teplou, aby se celý proces urychlil. Vodu lijeme k ventilu, který je vidět na straně té nádobky
  2. Kávu umelte trochu hruběji než na espresso, ale jemněji než na V60 a naplňte s ní sítko, ale kávu nijak neumačkávejte
  3. Celou konvičku dobře zašroubujte. Pokud jej nedotáhnete správně, může se stát, že bude káva vytékat zpod těsnění všude kolem
  4. Po chvíli vaření uslyšíte, jak káva vytéká z ventilu ve vrchní části konvičky. Jakmile začne prskat, sundejte konvičku z vařiče

Tipy na závěr

Stejně jako všude i zde je nutné dávat pozor na správné nastavení hrubosti mletí. Pokud káva teče příliš pomalu a dlouho, je lepší dát hrubější mletí, naopak pokud proteče velmi rychle a nemá téměř žádnou chuť je nutné zjemnit mletí.

Čas od času je potřeba vyměnit těsnění konvičky, aby fungovala stále stejně.

Velikost moka konviček se často udává v šálcích. Jsou tím ale myšleny demitasse šálky, neboli šálky na espresso, které mají objem cca 70 ml. Chcete-li tedy výsledný nápoj o objemu cca 200 ml, budete potřebovat konvičku na 3 šálky.

Rozhodně se nebojte koupit hliníkovou verzi. Pro kávu je to naprosto skvělý materiál, který dodá kávě zajímavou chuť. Doporučuje se takovou konvičku "zajet". Zkrátka udělejte jednu, dvě kávy, které vylijete. Můžete si u toho alespoň vyzkoušet, jestli máte vše správně nastavené a ta "ostrá" káva bude perfektní.