Pamatuji doby, kdy french press býval součástí výbavy každé domácnosti. I my jsme jej doma měli a naši v něm připravovali kávu. Pak ho najednou vytlačila rozpustná káva a zalévaná. A je to škoda, protože french press je nejjednodušší přípravou, jakou doma můžete zvolit. Menší nevýhoda je v jeho čištění, které v případě french pressu s jemným sítkem může být velmi náročné. Já osobně vidím další nevýhodu v takové zakalenosti výsledného nápoje. Mám raději čistotu jako v případě filtrované kávy.
Co budeme potřebovat?
Pochopitelně samotný french press, konvici, váhu a stopky (baristické váhy mají v sobě stopky již zabudované), dvě lžíce a v neposlední řadě kávu, případně mlýnek na kávu.
Jaký je postup?
- Kávu namelte o něco málo hruběji než na Chemex, ale ne extra hrubě
- Nasypte do french pressu a zalijte vodou
- Takto nechte french press čtyři minuty stát a v klidu louhovat. Buďte trpěliví
- Po čtyřech minutách pořádně zamíchejte lžící
- Pomocí dvou lžic seberte zbytky pěny a lógru, co zůstaly na hladině
- Teď nastane nejtěžší část celé přípravy - nechte to být minimálně dalších pět minut
- Během těchto pěti minut si veškeré zbytky lógru sednou na dno french pressu
- Nyní je čas nasadit víčko a vnořit dovnitř sítko. Ale pozor! Jen na hladinu kávy. Nestlačujte, tím byste zvířili to, co si krásně sedlo
- Pomalu nalijte kávu do šálku. Sítko pořád není stlačené a spíš se používá opravdu jako sítko, než k upěchování
- Kávu neslijte celou, nechte lehce vrstvu nad lógrem
Tipy na závěr
Množství kávy bych volil podle velikosti porce/french pressu kolem 65 g na litr. Je to o trochu více než doporučuji normálně, ale vyplatí se to.
Nejdůležitější je čas. Nechvátejte nikam. Udělejte si ze svého french pressu rituál. Nechte ho celou dobu v klidu a on se vám odmění skvělou kávou.
Neřešte teplotu vody, prostě jí uvařte a nalijte. Nic tím nezkazíte.
Slévejte pomalu a sítko nestlačujte až úplně na dno, rozvířili byste tím lógr a to nechcete.
Nemelte kávu extra hrubě. Často se to doporučuje, já mám ale zkušenost, že je lepší mít to jen o něco málo hrubší než je Chemex.