Příprava kávy doma - French press

Pamatuji doby, kdy french press býval součástí výbavy každé domácnosti. I my jsme jej doma měli a naši v něm připravovali kávu. Pak ho najednou vytlačila rozpustná káva a zalévaná. A je to škoda, protože french press je nejjednodušší přípravou, jakou doma můžete zvolit. Menší nevýhoda je v jeho čištění, které v případě french pressu s jemným sítkem může být velmi náročné. Já osobně vidím další nevýhodu v takové zakalenosti výsledného nápoje. Mám raději čistotu jako v případě filtrované kávy.

Co budeme potřebovat?

Pochopitelně samotný french press, konvici, váhu a stopky (baristické váhy mají v sobě stopky již zabudované), dvě lžíce a v neposlední řadě kávu, případně mlýnek na kávu.

Jaký je postup?

  1. Kávu namelte o něco málo hruběji než na Chemex, ale ne extra hrubě
  2. Nasypte do french pressu a zalijte vodou
  3. Takto nechte french press čtyři minuty stát a v klidu louhovat. Buďte trpěliví
  4. Po čtyřech minutách pořádně zamíchejte lžící
  5. Pomocí dvou lžic seberte zbytky pěny a lógru, co zůstaly na hladině
  6. Teď nastane nejtěžší část celé přípravy - nechte to být minimálně dalších pět minut
  7. Během těchto pěti minut si veškeré zbytky lógru sednou na dno french pressu
  8. Nyní je čas nasadit víčko a vnořit dovnitř sítko. Ale pozor! Jen na hladinu kávy. Nestlačujte, tím byste zvířili to, co si krásně sedlo
  9. Pomalu nalijte kávu do šálku. Sítko pořád není stlačené a spíš se používá opravdu jako sítko, než k upěchování
  10. Kávu neslijte celou, nechte lehce vrstvu nad lógrem

Tipy na závěr

Množství kávy bych volil podle velikosti porce/french pressu kolem 65 g na litr. Je to o trochu více než doporučuji normálně, ale vyplatí se to.

Nejdůležitější je čas. Nechvátejte nikam. Udělejte si ze svého french pressu rituál. Nechte ho celou dobu v klidu a on se vám odmění skvělou kávou.

Neřešte teplotu vody, prostě jí uvařte a nalijte. Nic tím nezkazíte.

Slévejte pomalu a sítko nestlačujte až úplně na dno, rozvířili byste tím lógr a to nechcete.

Nemelte kávu extra hrubě. Často se to doporučuje, já mám ale zkušenost, že je lepší mít to jen o něco málo hrubší než je Chemex. 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení