Příprava kávy doma - Aeropress


Nejnovější počin ve světě přípravy kávy - Aeropress. Vyrábí jej hračkářská firma a musím uznat, že je to opravdu skvělá hračka pro každého nadšence. Navíc je skvělý na přípravu kávy venku na cestách. Stač vám mlýnek, aeropress a v termosce horká voda. A jak se vlastně káva v tomto zařízení dá připravit? Tady to bude o něco těžší než v případě V60 nebo Chemexu. Nelekejte se, příprava je velmi snadná. Těžší na tom je to, že neexistuje jeden přesný návod nebo univerzální recept, ale je jich nepřeberné množství a je těžké si v nich vybrat.

Základy práce s Aeropressem

Aeropress se nejčastěji používá dvěma způsoby. Za prvé to je klasický způsob, kdy Aeropress postavíte na hrneček nebo konvičku, do které kávu připravujete. Přidáte kávu, zalejete a poté nasadíte píst, čímž vytvoříte podtlak a káva vám nebude protékat skrz filtr do doby, než začnete tlačit na píst. Za druhé je možné použít tzv. invertovanou přípravu. Nasadíte píst na tělo Aeropressu a celé to postavíte na ten píst, takže kávu nasypete dovnitř, zalejete vodou a teprvé poté přidáte víčko s filtrem. Tato metoda je trochu náročnější skrz manévr, který musíte udělat, abyste postavili Aeropress na hrnek nebo konvičku. 

Vždy je potřeba, stejně jako u dalších metod, propláchnout filtr před nasazením. Osobně se mi osvědčilo použití dvou filtrů. Zároveň je dobré myslet na pomalé a plynulé stlačování v závěrečné fázi přípravy a jakmile uslyšíte lehké "tsss" přestat tlačit.

Co budeme potřebovat?

Pochopitelně samotný Aeropress, filtry, konvici, váhu a stopky (baristické váhy mají v sobě stopky již zabudované) a v neposlední řadě kávu, případně mlýnek na kávu.

Mé oblíbené recepty

Vítězný recept Aeropress šampionátu 2019
  1. 30 g kávy na 220 g vody a kávu budeme připravovat v invertované formě
  2. Kávu nameleme nahrubo (cca jako na frenchpress)
  3. Kávu v Aeropressu zalejeme 100 g vody
  4. 10 sekund mícháme a poté nasadíme víčko s propláchnutým filtrem
  5. Vytlačíme přebytečný vzduch z Aeropressu a necháme 30 sekund louhovat (celkový čas tedy 40 sekund)
  6. Otočte a vytlačte kávu. Dostanete zhruba 60 g nápoje
  7. Tento nápoj si doředíte 120 g horké vody, nechte vychladit a pijte okolo teploty 60 °C
Univerzální recept
  1. 18 g kávy na 270 g vody, kávu umelte na střední hrubost a připravovat budeme invertovaně
  2. Namletou kávu dejte do Aeropressu a zalijte rychle celým objemem vody
  3. Zamíchejte a nechce 45 sekund louhovat
  4. Opět zamíchejte a nechte dalších 45 sekund louhovat
  5. Opět zamíchejte a nechte 50 sekund louhovat
  6. Naposledy zamíchejte a nasaďte víčko s propláchnutým filtrem
  7. Otočte a stlačujte 20 s. Výsledný čas by měl být 3 minuty
Varianta pro kávové cestovatele
  1. 17 g kávy na 220 g vody o teplotě 85 °C a připravovat budeme klasickou metodou
  2. Kávu nameleme středně hrubě
  3. Na Aeropress nasadíme víčko s proplachutým filtrem a postavíme na nádobu, ze které budeme pít
  4. Nasypeme kávu a zalejeme vodou - pokud na cestách nemáte nebo nechcete váhu, tak nalijte kávu nad číslo 4 na boku aeropressu
  5. Vodu naléváme pomalu a pozvolna cca 15 sekund
  6. Zamíchejte a nasaďte píst, aby káva přestala kapat a nechte louhovat 1 minutu
  7. Krouživým pohybem 5 sekund míchejte
  8. Nakonec 30 sekund stlačujte - výsledná doba přípravy bude kolem 2 minut a 50 sekund

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení