Nejnovější počin ve světě přípravy kávy - Aeropress. Vyrábí jej hračkářská firma a musím uznat, že je to opravdu skvělá hračka pro každého nadšence. Navíc je skvělý na přípravu kávy venku na cestách. Stač vám mlýnek, aeropress a v termosce horká voda. A jak se vlastně káva v tomto zařízení dá připravit? Tady to bude o něco těžší než v případě V60 nebo Chemexu. Nelekejte se, příprava je velmi snadná. Těžší na tom je to, že neexistuje jeden přesný návod nebo univerzální recept, ale je jich nepřeberné množství a je těžké si v nich vybrat.
Základy práce s Aeropressem
Aeropress se nejčastěji používá dvěma způsoby. Za prvé to je klasický způsob, kdy Aeropress postavíte na hrneček nebo konvičku, do které kávu připravujete. Přidáte kávu, zalejete a poté nasadíte píst, čímž vytvoříte podtlak a káva vám nebude protékat skrz filtr do doby, než začnete tlačit na píst. Za druhé je možné použít tzv. invertovanou přípravu. Nasadíte píst na tělo Aeropressu a celé to postavíte na ten píst, takže kávu nasypete dovnitř, zalejete vodou a teprvé poté přidáte víčko s filtrem. Tato metoda je trochu náročnější skrz manévr, který musíte udělat, abyste postavili Aeropress na hrnek nebo konvičku.
Vždy je potřeba, stejně jako u dalších metod, propláchnout filtr před nasazením. Osobně se mi osvědčilo použití dvou filtrů. Zároveň je dobré myslet na pomalé a plynulé stlačování v závěrečné fázi přípravy a jakmile uslyšíte lehké "tsss" přestat tlačit.
Co budeme potřebovat?
Pochopitelně samotný Aeropress, filtry, konvici, váhu a stopky (baristické váhy mají v sobě stopky již zabudované) a v neposlední řadě kávu, případně mlýnek na kávu.
Mé oblíbené recepty
Vítězný recept Aeropress šampionátu 2019
- 30 g kávy na 220 g vody a kávu budeme připravovat v invertované formě
- Kávu nameleme nahrubo (cca jako na frenchpress)
- Kávu v Aeropressu zalejeme 100 g vody
- 10 sekund mícháme a poté nasadíme víčko s propláchnutým filtrem
- Vytlačíme přebytečný vzduch z Aeropressu a necháme 30 sekund louhovat (celkový čas tedy 40 sekund)
- Otočte a vytlačte kávu. Dostanete zhruba 60 g nápoje
- Tento nápoj si doředíte 120 g horké vody, nechte vychladit a pijte okolo teploty 60 °C
Univerzální recept
- 18 g kávy na 270 g vody, kávu umelte na střední hrubost a připravovat budeme invertovaně
- Namletou kávu dejte do Aeropressu a zalijte rychle celým objemem vody
- Zamíchejte a nechce 45 sekund louhovat
- Opět zamíchejte a nechte dalších 45 sekund louhovat
- Opět zamíchejte a nechte 50 sekund louhovat
- Naposledy zamíchejte a nasaďte víčko s propláchnutým filtrem
- Otočte a stlačujte 20 s. Výsledný čas by měl být 3 minuty
Varianta pro kávové cestovatele
- 17 g kávy na 220 g vody o teplotě 85 °C a připravovat budeme klasickou metodou
- Kávu nameleme středně hrubě
- Na Aeropress nasadíme víčko s proplachutým filtrem a postavíme na nádobu, ze které budeme pít
- Nasypeme kávu a zalejeme vodou - pokud na cestách nemáte nebo nechcete váhu, tak nalijte kávu nad číslo 4 na boku aeropressu
- Vodu naléváme pomalu a pozvolna cca 15 sekund
- Zamíchejte a nasaďte píst, aby káva přestala kapat a nechte louhovat 1 minutu
- Krouživým pohybem 5 sekund míchejte
- Nakonec 30 sekund stlačujte - výsledná doba přípravy bude kolem 2 minut a 50 sekund